Footgolf szabályok

A Footgolf szabályok a golf szabályaival egyeznek meg. A szabályok kiterjednek a felszerelésre (ruházat, labda, cipő), a pályákkal szembeni követelményekre, a játékosok viselkedésére, és nem utolsó sorban az etikettre.

Kattints ide a Szabálykönyv (PDF) letöltéséhez!

Nézd meg Youtube oktató videónkat, ahol 5 percben elmagyarázzuk a sport fontosabb szabályait!

Legfontosabb szabályok

 1. Footgolf célja, hogy eljuttassunk egy 5-ös méretű football labdát a lehető legkevesebb rúgással az elrúgó helynek kijelölt (Tee) lapos területről egy lyukba (Hole).
 2. A labda talppal való megjátszása, illetve a labda löbbölése tilos! A homokos bunkerben a labda elrúgása csak álló helyzetben (egy lépés sem tehető meg) lehetséges. Rúgás után a homokot el kell gereblyézni!
 3. A kezdő rúgás kizárólag a földről, a két indító jelzőkaró közötti vonalról lehetséges. A labdának mindkét tee között át kell haladnia.
 4. A rúgás után földet ért labdát tilos elmozdítani, abból a helyzetből kell megjátszani, ahová érkezett.
 5. Ha a labda megjátszhatatlan, akkor a játékosnak vissza kell hoznia a labdát a pályára.
 6. Ha a labda elhagyja az érvényes játékteret, akkor a labdát vissza kell hozni a pályára, mely 1 büntetőpontot von maga után.
 7. A játékosok sorrendje: az kezdi a játékot, aki az előző szakaszt a legkevesebb rúgásszámmal teljesítette. Egyenlőség esetén az kezd, aki az előző lyuknál a kezdési sorrendben előrébb helyezkedett el.
 8. Ha két labda túl közel van egymáshoz vagy zavarja a játékosokat a rúgásban, akkor a labda tulajdonosa kérésre köteles megjelölni a labdája helyét, a mögé helyezett jelölő korong (Marker) segítségével.
 9. Ha bármely játékos labdája a befejező pozícióba érkezett, befejezheti a játékot.
 10. Ha a labda 3 másodpercig nem mozdul, akkor utána bármilyen behatás éri, vissza kell rakni az elmozdulás előtti helyére. Pl. szél, labdák ütközése.
 11. Etikai szabályok: A pályán TILOS a természet-károsítás minden formája, a dohányzás, mobiltelefon használata, a játékosok zavarása a koncentrálásban, a lyuk és a pályán elhelyezkedő labdák közé állni.

 

3 hozzászólás a(z) “Footgolf szabályok” bejegyzéshez

 1. Érdeklődnék, hogy az 5.2-es pont érvényes-e még vagy ez 3 mp-re változott? Most hétvégén volt egy olyan szituáció, amikor nem volt mindegy, hogy mennyi a várakozási idő!

  1. Kedves László!

   A szabály nem változott, ha a labda a lyuk szélén áll meg, akkor a játékosnak joga van 10 másodpercet várni, hogy az beessen a lyukba. Más esetben viszont ha a labda megállt, akkor azt onnan kell megjátszani.
   Manchesterben nagyon erős szél esetén szokták alkalmazni a 3 másodperces szabályt, de itthon (szerencsére) ez nem indokolt.

 2. Visszajelzés: Footgolf - Footgolf.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

google-site-verification: google7bf87d2f8d6d4e0b.html