Catch & Spin

Catch&Spin és Catch&Twist – az igényekhez igazított szupercipő

Képzeljünk el egy tökéletes világot, ahol az edzői segítségnyújtás és a rengeteg gyakorlás mellett a focistáknak és a footgolf játékosoknak olyan cipőjük van, amely segíti őket a játékban, pontosabb passzokat adnak általuk és szinte lábukhoz tapad a labda! Olyan lenne, mint a tökéletes futócipő, amely alkalmazkodik a lábunkhoz és pontosan a mi igényeinknek megfelelő a kialakítása, mindemellett pedig még személyre szabottan is megvásárolhatnánk. Szép is lenne, nem igaz? Mit szólnál hozzá, ha azt mondanánk, hogy mi tudunk neked adni egy ilyen cipőt, amelnyek kialakításakor azt veszik figyelembe, hogyan rúgsz vagy milyen poszton játszol? A Catch&Spin és Catch&Twist cipők már bárki számára elérhetőek.

11287400_897340810326632_552919476_nAmikor megjelenik valamilyen számítástechnikai újítás, mint például egy új applikáció vagy valamilyen telefonos újdonság, amire azelőtt nem is gondoltunk volna, mindig csak ámulunk, milyen hihetetlen áttörések születnek meg a világban nap mint nap. Majd az elolvasott cikk után letesszük a telefonunkat/laptopunkat és elindulunk sportolni, például footgolfozni. A golfpályára lépve felhúzzuk az új cipőnket és elújságoljuk barátunknak , mit olvastunk egy kicsivel azelőtt. Arról ritkán szól a fáma, hogy az a cipő, ami végigkísér minket a játékon, milyen fejlesztéseken ment keresztül vagy mennyi idővel és energiával járt a kialakítása. Pedig ezek a változtatások is ugyanolyan fontosak, mint például a GolfGamebook applikáció, amellyel nyomon követhetjük versenytársaink eredményeit egy-egy bajnoki forduló folyamán.

Oroszi László – autodidakta feltaláló, mezőgazdasági gépész, és képzett labdarúgó edző – régóta foglalkozik a különböző sportszerek, elsősorban labdarúgáshoz használt sportcipők tökéletesítésével. Az ”Irányítósávos labdarúgó cipő” kifejlesztéséért 1998-ban a feltalálók olimpiáján Genius díjat kapott.

11259036_897340030326710_226413457_n„Az elmúlt évtizedekben egyre tökéletesebb focilabdákat fejlesztettek ki, azok ma már szinte tökéletes gömb alakúak, tökéletes simaságúak. Ezzel pedig a tökéletesen sima orrú labdarúgócipő nem tud mit kezdeni, mert nincs a két felület között a megfelelő kapcsolat. A játékosok sok kritikát is kapnak a nézőktől, hogy nem tudják kezelni a labdát, az lecsúszik a lábukról. Ezt a problémát már fiatalabb koromban felismertem, amikor még kapus voltam a Vál csapatában. Akkor még arra jutottam, hogy csak megoldják valahogy a gyártók. Tíz évvel később szakvezetőként kerültem vissza a település klubjához, és láttam, még mindig nincs előrelépés. Ekkor kezdtem el kísérletezni: különböző gumibordás felületeket ragasztottam a cipőkre, és elkezdtem rugdosni velük. Így jöttem rá arra, hogy minél kisebbek ezek a bordák, annál hatékonyabban lehet alkalmazni azokat, és rúgáskor jobban irányítható a labda. Mikor úgy gondoltam van egy alap, egy kézzelfogható minta, bekopogtattam a Tisza Cipőgyárba. Kedvezően fogadták az újítást és elkezdődtek a közös fejlesztési és kivitelezési munkák, tesztelések, melyben segítségünkre volt Nagy László olimpiai bajnok labdarúgó is. Újpesten és Siófokon is ment a cipő tesztelése. Az eredményekkel elégedettek voltunk.”

Egy igazi feltaláló sohasem nyugszik és ez így történt Oroszi László esetében is, aki a Catch&Spin cipők megalkotása után vágyakozott a még tökéletesebb lábbeli kialakítására.

„Természetesen, folyamatosan fejlesztettem, és egy még minőségibb, még forradalmibb „Catch&Twist”, vagyis ragadd meg és csavard fantázianevű irányítósávot dolgoztam ki. Ezt az újítást Koreában és Brazíliában tesztelik jelenleg is, de bárki számára hozzáférhető. A Catch&Twist-et juniortól a felnőtt korosztályig teszteltetjük. Az újítás lényege, hogy nem egy új cipőt hozok létre, hanem a már meglévőt tuningolom. Ennél a változatnál figyelembe tudom venni, hogy a játékos mely poszton játszik (csatár, hátvéd stb.), és azt is, hogy jobb, vagy ballábas-e az illető.”

Miben más az új irányítósávos cipő?

Ha a játékos cipőjére egy olyan felületet teszünk, amelyre az igényeinek megfelelő11324037_897340766993303_672066717_nen kialakított irányítósávok kerülnek, akkor ez az újítás a lövés biztonságának és pontosságának javítása révén segítheti őt a helyzetek kihasználásában és a gólszerzésben.

A sportszergyártók kínálata nem tartalmazott olyan cipőkialakítást, amelynél a cipő felületét az adott poszton lévő játékos saját stílusának és speciális igényeinek megfelelően alakították volna ki. A felhozatal mostanáig egységes volt, minden posztra ugyanaz a cipő állt rendelkezésre, pedig a feladat a különböző posztokon nagyon is eltérő lehet.

A Catch&Spin illetve Catch&Twist cipők által nyújtott megoldás többek között a különböző posztokon játszó játékosok részére az oda legjobban megfelelő cipőt képes biztosítani. Tehát az egyéni igényeket, kéréseket is figyelembe veszi a cipő felületének egyedi kialakítása során. Természetesen ez a lehetőség nem zárja ki azt, hogy gyári körülmények mellett, nagyobb sorozatban, az egyes posztok igényeinek megfelelő felületeket ne lehetne kidolgozni.

Az egyedi kialakítást a találmány azon tulajdonsága biztosítja, hogy a felület megalkotása után is van lehetőség irányítósávok utólagos felvitelére. Kidogoztak ugyanis egy eljárást, melynek során a cipő felületén nagy szilárdsággal rögzítenek egy olyan gumiőrlemény keveréket, amelynél a szemcsék méreteloszlása optimális, és a szemcsés felülethez a labda sima felülete jól tapad. Ezen a felületen speciális profilú, hevített szerszámmal bármilyen bordázat, azaz irányítósáv szabadon kialakítható.

A szemcsék mind száraz, mind pedig nedves időben jól tapadnak a labda felületéhez, ezáltal megcsúszás vagy a kívánt iránytól való eltérés alig következik be. Fontos kiemelni, hogy a talp szélét is ilyen egységes felülettel látják el, ezért a talp szélével érintkező labda irányítása, elrúgása alig tér el attól, mint amikor a labda a cipő rugófelületére esik. Ilyen lehetőség a korábbi labdarúgó cipőkön nem volt, ezért ez a tulajdonság még számos olyan előnnyel járhat, amit a rendszeres használat közben a játékosok is tapasztalhatnak.

11281732_897340703659976_755655_nÉrdekesség, hogy a cipő felületére kerülő őrlemény téli gumiabroncsok értéktelennek gondolt zúzalékából is elkészíthető, és a téli gumik hidegben történő jó tapadási jellemzői akkor is megmutatkoznak, mikor a szemcsék nem talajjal, hanem a labdával érintkeznek.

A cipőfelületen kialakítandó bordák helyzetének, felületének, nagyságának és anyagának változ­tatásával szabályozható a cipő és a labda kapcsolata, ez pedig lehetővé teszi a pontosabb passzokat és a labda könnyebb kezelését. Ebből adódik, hogy a játék gyorsabbá, dinamikusabbá válik, és a pontos irányítás visszahathat a játékosra is,ezzel fokozva önbizalmát és önbecsülését. Az előnyök különösen a labda nagyobb ívben történő tekerésekor mutatkoznak meg, és ezáltal pontosabb lövést eredményeznek.

A fentiek semmi esetre sem jelentik azt, hogy a cipő kialakításának köszönhetően elsőbbsége lenne a játékosnak. Ez csak egy eszköz, amely a játékosban meglévő tudás jobb kihasználását és a továbbítás pontosságának fokozásával az összjáték hatékonyságát eredmé­nyezheti.

Dávid és Góliát harca – avagy Oroszi László esete az Adidas céggel

Ahogyan minden újdonságot, Oroszi László cipőit is megpróbálta megszerezni egy nagy márka, hogy saját neve alatt futhasson a forradalmi cipőkialakítás. Sajnálatos módon az Adidas ehhez nem a legegyenesebb utat választotta.

„Az Adidas fejlesztési igazgatója felkereste a Tisza cipőgyárat, mondván neki nagyon tetszik, érdekli, kérne belőle egy mintát kipróbálásra. Miután kiküldtük nekik a mintadarabot teljes csend lett. Gondoltam biztosan nem érdekli őket. A 90-es évek végén. Legnagyobb megdöbbenésemre 2001-2002-ben David Backhem kezében és lábán láttam viszont a találmányomat.

Az Adidas cég megsértette a szabadalmi jogomat azzal, hogy saját márkaként forgalmazta az irányítósávos futballcipőket Predator Mania és Predator Precision fantázia néven. Nagyon mellbevágott. Nem hittem el, hogy senkinek sem jutott eszébe, hogy ezt normálisan, üzletemberek módjára is meg lehetett volna oldani? Miután megkaptam az európai szabadalmi jogot – mely már 17 országban levédett termék – elhatároztam, hogy beperelem őket. A környezetemben mindenki óva intett és próbáltak lebeszélni, de úgy éreztem nem hagyhatom annyiban. Ez 2002 körül zajlott.

Az Adidas preztizskérdést csinált az ügyből, és mindenáron meg akarta nyerni, ugyanis a legsikeresebb termékei lettek az irányítósávos futballcipők. Még nem volt rá precedens, hogy egy magyar feltaláló egy ekkora céget beperelt volna. Eleinte próbáltuk a peren kívüli megegyezést, de nem voltak hajlandóak elismerni a „tévedésüket”. Rengetegszer éreztem úgy, hogy egy óriással állok szemben, aki ellen lehetetlen nyerni. Az Adidas következetesen azt hangoztatta, hogy ez a megoldás nem az én ötletem, hanem már korábban is közkincs volt.  Végül az ítélőtábla nekem adott igazat. Azért jó, hogy ez a győzelem megszületett, mert azt lehet mondani, hogy ma is él ez a törekvés, és a jog akkor is érvényesíthető, ha ilyen nagy ellenféllel szemben áll a kisember.”

2014. januárjában Oroszi László megnyerte a bitorlási pert, melyben az Adidast jogbitorlónak nyilvánították.

Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet ez a cipő, és szeretnél egy saját példányt, amellyel tovább tökéletesítheted a technikádat, fordulj bizalommal Oroszi Lászlóhoz vagy Veres Zsolthoz.

Szerző: Feledi Fruzsina

3 hozzászólás a(z) “Catch & Spin” bejegyzéshez

  1. Gratulálok a hosszú és kitartó munkàhoz,szegedi sportárú kereskedő és sportvezető vagyok,az értékesítéssel kapcsolatosan elérhetőséget kérnék!Tisztelettel:Gerecz Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

google-site-verification: google7bf87d2f8d6d4e0b.html